Waarom kopen?

Er kunnen véél redenen zijn waarom iemand een huis koopt in Bourgogne-Franche-Comté. En niet AL die redenen zullen leiden tot een voorkeur voor het Domaine du Bac. Maar veel wél, en die sommen we graag voor U op:

1. Alle mogelijke rust en ruimte op 6 uur rijden vanaf de drukte en het lawaai.

Drukte en lawaai veroorzaken stress; ruimte en stilte voorkómen juist stress. In vergelijking met Nederland (waar het OVERAL druk is en ook véél lawaaiiger dan men zich vaak realiseert) is Ray-sur-Saône een OASE. Er klinkt zelden lawaai, of het moet de incidentele landbouwtractor zijn op de 2 dagen dat er gehooid wordt; er is altijd ruimte en dus ook nooit file. Je hoort vanaf het terras wel vogels en soms in de verte een kerkklok, maar géén getoeter. En er zitten honderden meters tussen het Domaine en de buren…

2. Schone lucht en geen uitlaatgassen of industriële rook 

De dichtstbijzijnde bronnen van luchtverontreiniging zijn honderden kilometers van Ray-sur-Saône verwijderd; grote concentraties industrie zelfs méér. De vele bossen en natuurgebieden van de Haute Saône (het bosrijkste departement van Frankrijk!) staan garant voor een luchtkwaliteit die ongeëvenaard is.

3. Weinig wind en minder regen

Het klimaat in Bourgogne-Franche-Comté is een gematigd landklimaat: het is er in de winter soms iets KOUDER dan in Nederland, maar in de zomer gemiddeld vijf graden warmer en dan vrijwel ZONDER wind en met aanzienlijk minder regen. Dat maakt, dat de “typisch Nederlandse zomerdag” van wind, miezer en nauwelijks 16 graden in Ray-sur-Saône al gauw windstil, droog en 21 graden laat zien. Da’s een STUK aangenamer! Qua wind wordt Ray beschermd door de ligging tussen de Vogezen (ten Noorden) en de Jura (ten Zuidoosten) waardoor de Zuidwestelijke luchtstromen hier “doodlopen”. Bovendien duurt het warmere seizoen hier veel langer: meestal van eind april tot eind september of zelfs half oktober.

4. Betaalbare huizen

De gemiddelde koopprijs in Bourgogne-Franche-Comté varieert momenteel tussen 1.200 en 2.400 Euro per m2; in de Haute Saône ligt die zelfs maar tussen de 800 en de 1400 Euro per m2. In Amsterdam varieert die prijs van 2.500 tot wel 7.500 Euro per m2 oftewel een factor 3 tot 5 hoger!

5. Haalbare afstand tot Nederland

Wie in Nederland blijft wonen maar tóch regelmatig van de rust en de stilte in Bourgogne-Franche-Comté wil genieten, moet binnen een redelijke tijd heen en weer kunnen rijden. De rij-afstand naar Ray is (volgens Google Maps) iets meer dan 5 uur (vanaf Maastricht-grens of vanuit Vlaanderen) tot iets meer dan 7 uur vanaf Amsterdam, maximaal 8,5 uur vanaf Groningen. Vijf uur minder dan de Côte d’Azur en zes uur minder dan de Languedoc…

6. Toezicht mogelijk bij gebruik als tweede huis

Wie een van de huizen in Ray als weekend- of vakantiehuis wil gebruiken, zal wellicht gebaat zijn bij het feit, dat de bewoners van het ANDERE huis op het Domaine du Bac eventueel toezicht kunnen houden op het huis tijdens perioden van afwezigheid.